Цинк – це життєвоважливий мікроелемент для всіх вищих організмів, інші ферменти
являються сполуками цинку. Він небхідний для нормальної життєдіяльності людини,
входить до складу карбоангідрази, фермента, який бере участь у підтримці
кислотно-лужної рівноваги і других металоферментів.
Цинк знаходиться в ряді ферментів, абсолютно необхідних в ньому для
проявлення своєї активності. Солі цинка є ядовиті, признаки отруєння:
подразнення слизової оболонки, рвота. Харчові продукти не можна зберігати в
цинковій посудині. Цинком покривають
вироби з заліза і сталі, для охорони від корозії. Застосовують як
конструкціонний матеріал (1-6% Al + 1% Cu) для
цинкографіїі анодів використаних в електролізерах і в голованічних елементах.
Цинк впливає на активність тропних гормонів гіпофіза, бере участь в реалізації
біологічних дій інсуліна, нормалізуючи жировий обмін. Цинк в кровотворенні а
також необхідний для нормального функціонування гіпофіза, підшлункової залози,
сім‘янипузирів.
Сполучення цинка в медицині використовують в якості
лікарських засобів.
В земній корі містить 8,3´10-3% цинку, в основному, у складі поліметалічних сульфідних
руд і мінералів із яких сновними являється сфалерит (цинкова обманка) і вюрцит ZnS, смітсоніт ZnCO3, цинкит ZnO, коламин Zn4Si2O7(OH)2´H2O.
Визначення цинку в біологічному матеріалі проводиться
методами еммисіоною, атомно-адсорбуючою, рентгенівською стрептескопією і
другими методами якісного аналізу.
Марганець Mn.
Марганець входить доскладу молекул деяких ферментів і стимулює молекул деяких ферментів і
стимулює їх активність.
Організму потрібно лише в значно в малих кількостях цього
елементу, а роль його в обміні є дуже велика.
Марганець входить в склад всіх рослинних і тваринних
організмів. Для живи організмів має життєво важливе значення. Він активує
багато ферментованих процесів. Марганець необхідний для синтезу
глікозаміногліконів хрящової тканини, для еритрогаезів і утворення гемоглобіна.
Він стимулює синтез холестерина і жирних кислот, виявляючи
тим самим гіпотронні дії. Марганець відноситься до промислових отрут з різким
вираженими токсичними властивостями. Надмірне поступленнямарганцю в організм тварин веде до підвищення
його концентрації і появи в них ідентичних змін в кістках при рахіті. Крім
впливу на процеси кровотворення. Марганець впливає на антителогенез, прискорює
утворення антитіл.
У металургійній промисловості марганець широко
використовуєтьсядля зв‘язування сірки і кисню в чавуні і сталі.
В організмі дорослої людини міститься 20 мг марганцю.
Особливо багато є його в клітинах, багатих мітохондріями і меланіном. В крові
людини в нормі міститься близько 4-20мкг%.
В плазмі марганець зв‘язаний b - глобулінами.
При деяких захворюваннях концентрація в крові збільшується,
а при деяких захворюваннях печінки – знижується.
Міститься марганець в продуктах рослин біля 8-50мг/кг, в
продуктах тваринного походження нижче 0,1-2 мг/кг.
Йод – J.
Йод міститься у всіх тканинах людини. Але в основному він
знаходиться в тканинах щитовидної залози в складі її гормонів – трийодтироніна
і тиржсина.
В організмі дорослої людини міститься близько 25 мг йоду,
із яких10-15 мг в добу.
Недостатність йоду в харчових продуктах викликає розлад
функції щитовидної залози супроводжується її розростанням. Попередження людей
від цього захворювання вдається шляхом додаткового ведення йоду в організм.
Наприклад добавляють його до повареної солі.
Йод відноситься до галогенів. Він активно впливає на обмін
речовин, тісно зв‘язаний з функцією щитовидної залози. В організмі знаходиться
у вигляді неорганічного йодиду і складовою частиною тиреоідних гормонів і їх
похідних недостатність йоду приводить до порушення функції залози, її
гіперплазми і розвитку зоба. Підвищення концентрації йоду в крові відмічається
також при вагітності і при деяких захворюваннях печінки.
Людина повинна одержувати 50-60 мг в добу. Із крові йод
легко проникає в різні органи і тканини. В природі йод розповсюджений повсюди і
він міститься в усіх живих організмах, воді, мінеральних водах, мінералах,
ґрунті. У земній корі його міститься значно мало (3´10-5%). Промислова кількість йоду зустрічається у водах
нафтових родовищ і відкладення селітри. Найбільша його кількість сконцентрована
в морі, водах, повітрі, ґрунті. Відносно йоду є багато в м‘ясі деяких риб і
молюсків.
Елементарний йод легко і швидко всмоктується через шкіру і
слизові оболонки, а в паро утворюючому вигляді – через легені.
Швидкість всмоктування елементарного йоду із
шлунково-кишкового тракту підтверджена значним коливанням, і залежить від
кількісного складу їжі. Білки і жири, які містяться в ній, зв‘язують
елементарний йод і зменшують його всмоктування в кишечнику.
Із крові йод легко проникає в різні органи і тканини,
місткість йоду в тканинних рідинах не перевищує 1/3 – ¼ від місткості його в
плазмі крові.
Значна частина йоду, яка всмокталася (до 17% введеної дози)
вибірково вбирається в біосинтез гормонів.
В значній кількості йод накопичується в органах, які
здійснюють його виділення із організму. При сифілісі і туберкульозі йод
накопичується також в вогнищах специфічного ураження (в гушах, туберкульозних
вогнищах), що пов‘язано з високим вмістом в них ліпідів. Виділення йоду із
організму здійснюється головним чином нирками (до 70-80% від введеної дози) і
частково екскреторними залозами – слинними, молочними, потовими, залозами
слизистої оболонки шлунка. Існує певна закономірність розподілу йоду в
атмосфері, воді і ґрунтах.
Найбільша його кількість сконцентрована в морській воді,
повітрі і ґрунтах приморських районів. В цих же районах відмічається найбільш
висока місткість в рослинних продуктах – зернових, овочах, картоплі і фруктах,
а також в продуктах тваринного походження – м‘ясі, молоці, яйцях.
Значно багато йоду міститься у м‘ясі деяких морських риб і
молюсків. Особливо багато йоду в рибному жирі (до 770 мкг%).
Кобальт – Со.
Особливо велике значення для організму мають мікроелементи
кобальт, марганець і цинк, та інші. Їхня кількість в організмі є значно в малих
кількостях, але роль їх в обміні є дуже велика.
Біологічна роль кобальту в значній степені зв‘язана з його
участю в каталітичної ферментальної функції вітаміну В12 складовою
частиною якого є він. Входить до складу багатьох анти аналітичних лікарських
препаратів.
Його широко використовують в електроніці, в металургії при
одержуванні різноманітних сплавів металів і окремих сталей, в кількості
каталізаторів при виготовленні барвників, а також забарвленні скла, паперу.
Довго живучий ізотоп 60Со широко використовується в науці, техніці і
сільському господарстві в кількості радіоізотопного індикатора.
Він являється постійною складовою частиною рослинних і
тваринних організмів і відносяться до числа важливих мікроорганізмів, також Со
є фізіологічно-активний – впливає на кровотворення і обмін речовин. Широко
використовується в медицині для променевої терапії, радіоцинної стерилізації
медичних матеріалів, виробів і лікарських засобів, виробів і лікарських
засобів,що спричиняє засвоєння заліза і
стимулює його обмін в організмі.
Органічне сполучення Со застосовують у виготовленні
поліефірних пластиків, тетрокарболізатора при різних синтезах і для нанесення
кобальтових покриттів. Він міститься в значно малій кількості в річковій,
озерній і морській воді, в морських рослин, в організмі риб і інших морських
тварин. Із харчових продуктів найбільше його міститься звичайно в горосі (15,0
мкг%), фасолі, яка складає близько 12,1 мкг %, полуниці (9,8 мкг %),
голанському сирі (4,32 мкг %). Важлива роль належить кобальту при ендогеннім
синтезі вітаміну В12.
Фтор – F.
Фтор у невеликій кількості міститься у всіх тканинах
людини.
У крові людини місткість фтору коливається в межах
0,03-0,07%. Значно більше його є в кістках (10-30 %) і особливо багато є в
зубах (в емалі 120-150 мг %, в дентині близько 50 мг %).
В кістках і зубах фтор знаходиться в нерозчиненому вигляді
фтор кальцієвої солі, фосфорної кислоти фтор апарата. В організмі фтор
потрапляє безпосередньо з питною водою. Оптимальна місткість фтору у воді
коливається в межах 0,5-1,2 мг в 1 літрі.
В місцевостях, де місткість фтору у воді нижча і де харчові
продукти бідні на фтор, часто зустрічається кароїз зубів, але надлишок фтору
викликає друге захворювання – флюфоз.
Фтор відноситься до біомікроелементів і відіграє значну
роль в розвитку і мінералізації кісток зубів. Відноситься до абсолютно
необхідних для організму мікроелементів.
В медицині деякі
фторомісткі сполуки зустрічаються, як лікарські засоби, вони використовуються
для наркозу, в кількості кровозамінників.
По знаходженню в земній корі (6,5´10-2%) дванадцяте місце серед хімічних елементів, в гірських
породах його концентрація в середньому складає 300-800мг/кг, в ґрунті віз 30 до
320 мг/кг, в підземних водах – до 20 мг/л і більше, в морській воді –
0,7-1,4мг/л, в атмосферному повітрі – від 2´10-6 до 4´10-4
мг/м3.
Фіф являється
остереотипним елементом в зубах і кістках людини і тварини його місткість сягає
2000 мг/кг і вище, в середньому він же складає 240 – 560 і 200 – 400 мг/кг.
Джерелом його, потрапляю чого в біосферу, являється
вулканічні гази, місткість до 2,5% фтору і вулканічні гірські породи, в яких
знайдено біля 90 фторомістких матеріалів.
Фтор стимулює репаративні процеси при переломах кісток,
попереджає розвитку синильного остеонороза.
Бром – Br.
Бром – це постійна складова частина
різних тканин організму людини і тварин. В тканинах ссавців місткість брому
нерівномірна і коливається в межах 0,1-0,7 мг %. Значно вища концентрація брому
в гіпофізі. В організм бром поступає з харчовими продуктами (рослинного
походження) і невеликою кількістю його вводять з кухонною сіллю.
Солі брому широко використовуються в медицині в кількості
лікарських речовин.
Відомо 2 стабілізатора і 20 радіоактивних ізотопів.
Місткість брому в земній корі складає 0,6´10-4%.
В природі зустрічається і вигляді сполучення у воді деяких
соляних озер, морської води близько 0,005 %, в бурових водах і також
хлоромістких мінералів. Бром містить також в рослинних організмах; найбільш
багаті ним фасоля і горох. В тваринних організмах бром міститься переважно в
крові, спинномозковій рідині і гіпофізі.
В промисловості бром дістають з природних джерел – із
морської води, з концентрованих розсолів (ропи) соляних озер.
Бромна вода застосовується як окисник і бромуючі засоби в
хімічному синтезі і аналізі. Бром утворюється багатьма сполуками з різними
органічними речовинами.
Він широко використовується у (медицині) промисловості – в
виробництві антидетонаторів горючого, в органічному синтезі, в фармацевтичній,
фото- і кінопромисловості.
Деякі органічні сполуки брому використовують як
інсектициди, а також, а також як ефективні вогнегасні засоби.
В медицині при лікуванні неврозів, істерії, безсоння і
інших розладів і інших розладів нервової системи, широко використовують броміди
калію, натрію, кальцію і алюмінію, а також деяких органічних сполук брому.
Надмірне накопичення в організмі викликає бромистих солей викликає шкірні
висипки і пригнічування нервової системи.
Мідь – Cu.
Мідь відіграє важливу роль в організмі людини, входить до
складу деяких окислених ферментів. Велике значення має мідь в процесах
кровотворення, при синтезі гемоглобіну і ферментів цитохромосомів, де її
функції тісно пов‘язані з функцією заліза.
Місткість міді в плазмі крові людини складає 0,1 мг %.
Мідь є важлива для процесів росту (значна частина міді
захоплюється плодом). Вона впливає на функцію залоз внутрішньої секреції,
властива інсуліноподібна дія, в зв’язку з чим сполучення міді приймають інколи
хворі на цукровий діабет.
Недостатність міді в їжі тварин приводить до розвитку у них
ряду паталогічних процесів. Добова необхідність в міді для дорослої людини
становить 0,035мг на 1 кг. Найбільше багаті міддю гов‘яжа і свиняча печінка,
шампіньйони, печінка палтуса, печінка тріски.
Мідь входить в структуру або склад активного центру
багатьох метало протеїдів рослинних і тваринних пластоцианіна, хлоропластів,
поліфенолоксідаз, лаказо, дофін - b -
гідроксилази, гемоціаніна, а також виявившихся в складі інших білків, функція
деяких в організмі кінцевого зупинення.
Мідь в метало протеїдах коливається від 0,2 до0,8%. В
організмі дорослої людини міститься 100-150 мг міді, в м‘язах і кістках
міститься 50%, а в печінці – 10% всієї міді організму. Особливо багаті на мідь
горіхи, гриби, боби, соя, кава, печінка тварин.
Використана література.
1.Медичний енциклопедичний
словник.
Автор:
Р.І. Вишневський, А.І. Троян, М. П. Зяблюк, А. М. Кудрицький.
2.
Вирізки журналу "Медичний вісник” та
"Охорона здоров‘я”.