Цікаво відзначити, що в давнину каву не
варили, а їли її зерна. Представники деяких східно-африканських племен протягом
століть використовували зерна кавового дерева як продукт харчування. Вони
смажили їх на сковорідках або готували на тваринному жирі, а потім їли.
Особливо їм подобалося те, що зерна кави мали збудливу дію.
Спочатку кавові дерева росли, ймовірно, в
Кафі, в одній з провінцій Ефіопії. Назва цієї провінції, очевидно, й дала назву
цьому продукту. У XIV столітті арабські купці приїхали до Кафи та дізналися про
кавові зерна. З тих пір каву почали вирощувати в Йемені.
Там
вперше і почали варити каву. Послідовникам Мухамеда заборонялося пити вино, й
кава стала тим стимулюючим напоєм, який і замінив їм вино.
У середині XV століття використання кави як
напою поширилося з Йемена до Мекки, а звідти - до Багдада, Каїра, Дамаска й
інших місць. У 1511 році в Каїрі з'явилися перші кав'ярні.
До Західної Європи каву було завезено
приблизно в 1615 році. Хоча вона й викликала захоплення, але багато людей
відмовлялися її пити, вважаючи отруйною. Усе ж таки Кав'ярні незабаром стали
частиною суспільного життя багатьох країн.
І справді, в кав'ярнях збиралося так багато
людей, що власті почали побоюватися, аби там не виникали змови. Тому багато
кав'ярень закривали. Але на той час кава стала настільки популярна, що властям
довелося знову відкривати кав'ярні.