Що може бути краще за холодний, соковитий
кавун жаркого літнього дня? Без сумніву, цей плід подобався людині протягом
тисяч років. Кавун уперше з'явився в тропічній Африці й звідти поширився всюди,
де ґрунт і клімат для нього підходили. У санскриті є слово для позначення
кавуна, та є також стародавні єгипетські малюнки, що зображують кавуни.
Безперечно, це свідчить про те, що кавун з'явився більш ніж 4000 років тому!
Кавун і диня належать до родини гарбузових.
Як і огірки, це повзучі однорічні рослини, що стеляться, з плоским подовжнім
листям і квітами у формі дзвоника.
Зовнішнім виглядом і смаком кавун відрізняється
від дині.
Дині
«касаба» та «медяна роса» дозрівають пізно та зберігаються краще за інші сорти.
«Касаба» - велика за розміром диня з гладкою жовто-зеленою шкіркою. її
блідо-зелена м'якоть дуже смачна. У «медяної роси» шкірка більш гладка, а
м'якоть більш зелена, ніж у дині «касаба».
Кавуни значно більші й набагато соковитіші.
Деякі кавуни важать більше 20 кілограмів, але більшість все-таки дрібніша.
Шкірка тверда й зелена, часто зі світло-зеленими цятками або смужками. М'якоть
рожева, жовта або червона.
Кавунам потрібен тривалий
період для дозрівання й жаркий клімат. їх висаджують після того, як земля
прогріється, коли вже немає небезпеки заморозків. Кавуни їдять свіжими, але їх
можна маринувати, а зі шкірки варити варення. У країнах Сходу насіння кавуна
вважається делікатесом.