Будьмо здорові! - 23 Червня 2010 - Персональный сайт
П`ятниця, 24.02.2017, 17:49
Вітаю Вас Гість | RSS

Мій сайт педагогу-організатору

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 14
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Червень » 23 » Будьмо здорові!
11:09
Будьмо здорові!

  Бути здоровим - це корисно! Бути здоровим - це класно! Адже нам потрібно стільки сил, щоб гарно вчитися, бігати з друзями на перервах, допомагати батькам по господарству. Якщо ми погано себе почуваємо, то звертаємося до лікаря. Сучасна медицина лікує будь-які хвороби. А як же виникла медицина? Читайте далі...

 

Якщо у тебе болить голова, ти ж не благаєш кого-небудь просвердлити дірку в черепі і випустити „злих духів"? Але саме з цього медицина і починалася! Більшість сучасних людей переконана, що лікарі можуть полегшити їхні страждання і зцілити хвороби. Часом лікарям навіть забувають подякувати за зцілення, вважаючи це буденною справою.

 

Медицина зародилася дуже давно. Деякі люди помітили, що хворобу можна вилікувати питтям з відвару трав чи примочками. Вони й стали першими лікарями.

 

Археологи інколи виявляють черепи віком понад 10 тисяч років із просвердленими у них отворами. Після свердління кістка знову наросла - отже, пацієнти лишалися живі після „операції" трепанації. Інколи давнє лікування давало бажаний результат, але не часто, а часом навіть шкодило. Якщо лікування допомагало - лікарів прославляли. Їх вважали могутніми людьми, а деяких навіть зараховували до лику святих.

 

Батько медицини. Одним із перших прославився своїм мистецтвом давньогрецький лікар Гіппократ. Він намагався вилучити з медицини магію та забобони, зробити її більш науковою. Він навчав, що головне завдання лікарів - допомагати пацієнтові, з'ясувавши причину хвороби і знешкодивши її. Результати необхідно аналізувати, щоб удосконалювати ліки. Головні ідеї Гіппократа лікарі сповідують донині.

 

Наркоз. Хірургія існує вже тисячі років. Колись, перед тим, як орудувати ножем чи пилкою, пацієнта примушували напитися до нестями чи вдавалися до опіуму. Але в 1842 році лікар Кроуфорд Лонг уперше використав для знеболення сірчаний ефір. Сьогодні неможливо уявити собі навіть невелику операцію без знеболювання.

 

Знищення мікробів іззовні. До 60-х років 19 століття пацієнти після операцій часто дуже страждали і помирали через мікроби, що потрапляли в рану. Британський лікар Джозеф Лістер почав застосовувати антисептики (речовини, що вбивають мікробів), щоб продезинфікувати хірургічні інструменти і рани пацієнта. Всього за кілька років хірургія стала набагато безпечнішою.

 

Знищення мікробів в організмі. У 1928 році англійський вчений Александер Флемінг відкрив речовину, що вбиває бактерії (різновид мікробів). Відтоді було відкрито ще багато антибіотиків, які врятували мільйони людей.

 

Вигляд ізсередини. 1895 року німецький фізик Вільгельм Рентген відкрив новий вид випромінювання. Він не зрозумів природу цих променів і назвав їх „Х-променями". М'які тканини організму, тобто шкіра і м'язи, прозорі для цих променів, затримували їх тільки кістки. Невдовзі з допомогою рентгенівських променів почали оглядати переломи і підозрілі удари та пухлини. Тепер у розпорядженні лікарів є чимало методів внутрішнього обстеження організму. Електронні комп'ютерні томограми та ультразвукові апарати показують організм людини до найменших деталей.

 

Отже, медицина - це теоретичні знання і практичні навики, які розпізнають, лікують і попереджають хвороби, зміцнюють здоров'я та продовжують життя.

 

Тепер ми знаємо як виникла медицина. Але не всі полюбляють ходити до лікаря і ми частенько влаштовуємо батькам справжні тортури перед кабінетом терапевта. Тому ми повинні самі піклуватися про своє здоров'я, а для цього потрібно поповнювати свій організм корисними вітамінами та мінералами. Про здорове харчування читайте нижче.

 

Здорове харчування - користь організму. Воно збільшує здатність до фізичної та розумової діяльності. Щоб зміцнити здоров'я,  потрібно регулярно займатися спортом,  відпочивати та добре харчуватися. Вітаміни та мінерали містяться у харчових продуктах у незначних кількостях і потрібні нашому організму для нормальної роботи. Вітаміни сприяють засвоєнню інших поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів і мінералів), вони також допомагають нашому організму формувати клітини крові, гормони, хімічні речовини у нервовій системі.

 

Вітаміни поділяються на розчинні у воді та „жиророзчинні", тобто не розчинні у воді (цей поділ залежить від їх хімічних властивостей). До водорозчинних належать вітамін С та всі вітаміни групи В. Жиророзчинні вітаміни включають вітаміни А, D, E та К.

 

Мінерали також поділяються на дві категорії: макро- та мікроелементи. Найбільше організму потрібно мікроелементів - це кальцій, фосфор, магній, натрій і хлор. Натомість мікроелементи потрібні організму в мінімальних кількостях. До них належать залізо, мідь, цинк, йод, фтор, хром, селен, марганець і молібден.

 

Щоб нашому організму не бракувало поживних речовин, потрібно поповнювати його їжею, багатою на вітаміни, їсти фрукти і овочі. Але зловживати ненатуральними напоями, чіпсами, сухариками та різними напівфабрикатами не можна, тому, що до організму не потраплятимуть поживні речовини і це погіршить стан здоров'я. Отож, давайте познайомимось із нашими друзями - вітамінами.


 Привіт друзі! Я - вітамін A - відомий своєю здатністю покращувати гостроту зору у нічний час, а також я сприяю зволоженню ока, щоб воно не пересихало та не пошкоджувалась сітківка. Я дуже корисний для росту кісток та забезпечую здоровий стан твоєї шкіри. А також я допомагаю регулювати та підтримувати функції імунної системи, щоб ти завжди почувався добре.

 

Справжній вітамін А - Ретинол - міститься у харчових продуктах лише тваринного походження (риб'ячий жир, печінка, молочні продукти (сметана, вершкове масло), курячі яйця). Із рослинних продуктів, які містять пігментний каротин, також надходить вітамін А. Каротини (від французького carrot - морква) - оранжево-червоні пігменти, які при попаданні в організм людини мають властивість перетворюватися на вітамін А. Багато каротинів у моркві, червоному перці, помідорах, кропиві, шпинаті, салаті, гарбузі, зеленій цибулі, петрушці, щавлі, персиках, абрикосах, плодах обліпихи і шипшини. Тобі достатньо поповнити запас вітаміну А влітку та восени відповідними продуктами, щоб потім цілу зиму потихеньку використовувати ці елементи з "власних" запасів. Резерв вітаміну А може витрачатися впродовж 2-3 років.

 

Джерела вітаміну А:

Ретинол (справжній вітамін А) - харчові продукти тваринного походження, особливо печінка, а також м'ясо, яйця, масло.

Каротин (з якого в організмі утворюється вітамін А) - овочі, наприклад, морква, шпинат, капуста.


Знайомтесь : я - вітамін D і відіграю важливу роль у зміцненні твоїх кісток і зубів та збільшенні їх опірності. Я справжній „командний гравець": вступаючи у взаємодію з іншими основними поживними речовинами, я забезпечую організму захист від інфекцій та підтримую шкіру здоровою, а м'язи - міцними. Завдяки своїм властивостям я зменшую ризик руйнування зубів, хвороб ясен, прискорюю зрощення кісток після перелому. А ще я маю прізвисько „сонячний вітамін", оскільки маю здатність вироблятися під впливом сонячного світла.    

 

Вітамін D має кілька форм. Їх називають кальцифероли і представлені вони переважно у вигляді двох речовин: ергокальциферолу (вітаміну D2), що надходить із дріжджів, та холекальциферолу (вітаміну D3), який отримано із тканин тварин. В організмі людини обидві ці речовини перетворюються в активні форми вітаміну, що допомагає засвоєнню кальцію і відкладанню його у кістках.

 

Отже, за недостатності вітамінів групи D, у дітей переважно перших трьох років життя з'являються ознаки рахіту. Недостатність вітамінів групи D може розвинутись і у дітей старших трьох років, особливо в періоди швидкого росту, якщо їх білкове харчування є недостатнім, а також у разі різкої зміни кліматичних умов. Крім того, до розвитку D-вітамінної недостатності ведуть хронічна ниркова недостатність, хвороби печінки, тривалий прийом протисудомних препаратів.

 

Джерела вітаміну D:

Природний - жирні види риби, яєчний жовток, масло, а також жир, одержаний із печінки риби (але у незначних кількостях).


Вітамін E -  це я ! І тобі я також потрібен, адже в мені є все необхідне для всіх груп м'язів, а також я забезпечую належну роботу нервової системи. Разом зі своїми друзями - іншими вітамінами я також важливий для підтримання шкіри у здоровому стані.

 

Вітамін E запасається головним чином в жировій тканині. Є декілька різновидів вітаміну Е. Найактивніша його форма, наявна в організмі людини, має назву токоферол. Вітамін E є антиоксидантом і, зокрема, запобігає окисленню і руйнуванню вітаміну A. У людини, особливо у дітей, недостатність вітаміну E приводить до швидкого руйнування еритроцитів і анемії, тобто недокрів"я.

 

Джерела вітаміну Е:

Природний вітамін Е міститься в рослинній олії, горіхах і насінні (соняшникова та кукурудзяна олія, мигдаль, лісові горіхи, соняшникове насіння). Якщо людина має алергію на горіхи, цей вітамін можна отримати із овочів темно-зеленого кольору (капуста городня, шпинат та броколі).

 

Привіт! Я - вітамін K. Моє призначення - це синтез протеїнів, який необхідний для зсідання крові. Я також потрібний твоєму організмові, адже відіграю значну роль у обміні речовин у кістках та сполучних тканинах. А ще я допомагаю  здоровій роботі нирок.   

У всіх випадках вітамін К бере участь в засвоєнні кальцію та в забезпеченні взаємодії кальцію та вітаміну D.

 

Джерела вітаміну К:

Рослинного походження - шпинат, салат-латук, городня білокачанна та цвітна капуста, пшеничні висівки, каші.

Тваринного походження - м'ясопродукти із внутрішніх органів тварин, м'ясо, молочні продукти та яйця.

 

Ну що ж, тепер ви, любі друзі, розумієте, чому потрібно харчуватися правильно. Адже добре харчування і поповнення організму поживними речовинами дає нам краще самопочуття, більше життєвих сил і енергії. Ось чому так важливо вживати багато фруктів та овочів. Адже здоровим бути - корисно і необхідно!

 

 

Джерело: http://uk.wikipedia.org/wiki/

 

зі сайту  Освітній Навігатор

Категорія: Абетка безпеки | Переглядів: 2100 | Додав: AlinaV | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Copyright MyCorp © 2017
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz